TET-harjoittelijana JiPSissä

“Minä olen Ranja Mäkelä, kahdeksasluokkalainen Sastamalasta. Olin ollut TET:ssä eli työelämään tutustumisharjoittelussa Jips Oy:llä 31.5. – 1.6. Olen aina ollut kiinnostunut piirtämisestä ja kuvataiteista sekä kirjoittamisesta, ja ajattelin, että mainostoimistolla voisin saada tähän alaan edes hiukan kosketuspintaa. Valitettavasti TET kesti vain kaksi päivää koronaviruksen takia, mutta oli se sentään parempi kuin ei mitään.”

“Kun tulin työpaikalle ensimmäisenä päivänä, minua jännitti aika paljon. Pelkäsin, että en osaisi puhua työntekijöille tai pyytää heiltä apua, tai että osoittautuisin heidän mielestään täysin osaamattomaksi. Onneksi kaikki kuitenkin sujui kuitenkin hyvin! Muut vaikuttivat rennoilta ja kannustavilta, ja onnistuin minulle annetuissa tehtävissä paljon paremmin kuin olin kuvitellut, varsinkin, kun olin jopa hiukan pelännyt saisinko aikaiseksi yhtään mitään.”

“TET antoi minulle myös uutta pohdittavaa, kun sain vähän nähdä millaista tällä alalla todella voi olla. Se aika jonka vietin Jipsillä sai minut yhä vakuuttuneemmaksi, että graafinen ala ja kirjoittaminen ovat niitä asioita, joita haluan tehdä myöhemmin työelämässä, vaikka mainostoimisto ei välttämättä olekaan juuri se paikka jossa voisin työskennellä. Minua yllätti kuinka paljon asioita nykyään tehdään koneilla, vaikka olinkin tiennyt siitä. Käsin piirtäminen ja kirjoittaminen on jäänyt pois lähes kokonaan. Jipsin toimintakin sisälsi paljon sellaista mitä en ollut edes osannut kuvitella: liiketilojen sisustamista, logojen suunnittelua ja suurkuvien tekemistä – ei pelkästään mainosten väsäämistä, kuten olin luullut. Olin myös ajatellut, että mainostoimistossa työskentely voisi olla minunlaiselleni vähän ujolle tyypille rankkaa, mutta nyt olen vakuuttunut, että kyse ollut suureksi osaksi vain vääränlaisesta työyhteisöstä sekä omasta, turhan varautuneesta asenteestani. Pitäisi yrittää suhtautua kaikkeen melko avoimesti, vaikka se voikin olla usein tosi hankalaa. Kokeilemisestahan se kokemus kertyy ja siitä voi sitten muodostaa omat ajatukset ja mielipiteet.”

“Kokonaisuudessaan TET oli minulle hieno kokemus. Pääsin kokeilemaan kaikenlaista uutta ja sain paljon uutta tietoa tältä alalta. Olen erittäin tyytyväinen, että hain juuri Jipsiin TET:iin, vaikka epäröinkin ensin.”